Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Recenzie "Cei 100" de Kass Morgan


Titlu: Cei 100

Seria: Cei 100

Autor: Kass Morgan

An aparitie: 2015

Editura: NEMIRA

Colectia: Young adult




O carte fantastica, care m-a cucerit din prima. 
Pe langa faptul ca este o lectura usoara, relaxanta, m-a captivat pe deplin, m-a prins in jocul ei si m-a ademenit in povestea sa. 
Un roman excelent, care  se afla printre preferatele mele, o lucrare bine conturata care stie sa incante un cititor. 
Autorul mi-a daruit o noua perceptie asupra lumii, aceeasi lume in care traim, insa diferita din toate punctele de vedere. 

Rasa umana traieste pe nave spatiale si se lupta sa nu ramana fara oxigen, oameni care au parasit Pamantul pentru ca nu era un loc sigur. Cum poti salva omenirea in astfel de conditii?


" Dupa un raboi nuclear devastator, omenirea traieste in nave spatiale, departe de suprafata radioactiva a Pamantului. 100 de adolescenti delicventi sunt trimisi intr-o misiune periculoasa: trebuie sa recolonizeze planeta. Ar putea fi a doua sansa la viata sau... o misiune sinucigasa.
Clarke a fost arestata pentru tradare si e bantuita de propriul trecut. Wells vine pe Pamant pentru fata pe care o iubeste, dar oare ea il va ierta? Bellamy vrea sa-si apere sora. Glass a ajuns iar pe nava, dar acolo viata e la fel de periculoasa ca pe Pamant.
Cei 100 trebuie sa lupte pentru viata intr-un tinut salbatic. Nu era in plan sa fie eroi, dar s-ar putea sa fie ultima speranta a omenirii."


"Sumbru si fascinant... O combinatie de Imparatul mustelor, Un caine strabate lumea si Jocurile foamei." Booklist


Ce am apreciat foarte mult a fost felul in care Kass Morgan a impartit actiunea operei. Fiecare capitol poarta numele unuia dintre personajele principale, astfel in acele pagini s-a urmarit strict personajul respectiv si interactiunile sale cu alte personaje. De asemenea, am putut afla mai multe despre fiecare caracter in parte, fiind strecurate si multe indicii din trecutul lor, povesti, sau intamplari semnificative pentru prezent.


Acum sa vorbesc despre fiecare personaj principal :


Clarke, este o adolescenta care a fost acuzata de tradare, ascunzand secretul parintilor sai, si cu ce se ocupau acestia. Astfel  aceasta a fost condamnata si la implinirea varstei de 18 ani urma  sa fie executata, si aruncata sa pluteasca in deriva in imensul univers. 
Wells, baiatul pe care Clarke il iubeste, si care la randul lui o iubeste, este fiul cancelarului, traiesc impreuna pe Phoenix, cea mai importanta nava spatiala, urmata de Walden si Arcadia. De cand acesta i-a marturisit tatalui sau secretul parintilor lui Clarke aceasta si-a pierdut toata increderea in el, faptul ca i-a destainuit acest lucru iar el a tradat-o i-a facut mult rau, si i-a provocat o dezamagire imensa. 
Wells insa nu vrea sa renunte la ea, asa ca imediat ce a aflat ca va fi trimisa pe Pamant a comis o infractiune devastatoare pentru a fi arestat si trimis la randul sau in misiunea periculoasa cu scopul de a o proteja pe fata iubita.

"Un plan terifiant incepu sa prinda contur, iar pieptul i se stranse de teama, cand isi dadu seama ce va trebui sa faca. Dar stia ca nu avea de ales. Pentru a o salva pe fata pe care o iubea, va trebui sa puna in preicol intraga rasa umana."

"Vorbi fara sa se gandeasca, dar cand cuvintele ii iesira din gura stiu ca sunt adevarate. Chiar daca ea sarutase pe altcineva, chiar daca voia sa fie cu altcineva, el avea sa fie mereu acolo pentru ea."

"Nu-i pasa daca cei doi gasisera sau nu medicamentele. Nu exista medicament suficient de puternic sa vindece o inima franta."

Bellamy, este un tanar de 20 de ani care coboara impreuna cu cei 100 pentru a-si proteja sora, pe Octavia, acuzata de furt. Acesta recurge la metode drastice pentru a putea urca pe nava, astfel ranindu-l grav si pe cancelar, tatal lui Wells.

"Bellamy deschise ochii. Era ridicol, stia. Ploaia era doar apa si nu exista niciun inceput curat, de la zero. Asta era partea proasta in ce priveste secretele - trebuie sa le porti cu tine pentru totdeauna, cu orice pret."

"Bellamy coborase din inaltimile cerului pe care il privise, doar ca sa se trezeasca in adancurile iadului."

Glass, este o adolescenta indragostita de gardianul Luke, cu care a fost impreuna, si de care a trebuit sa se indeparteze pentru a-l proteja. Aceasta a fost arestata pentru comiterea unei infractiuni majore, de care veti alfa pe parcursul lecturii. Glass este de asemenea si cea mai buna prietena a lui Wells, si indiferent de relatia sa cu familia cancelarului aceasta este inchisa si programata sa fie executata de pe Phoenix.

"Pentru o clipa, Glass ezita. Putea sa ii spuna adevarul. Sigur ca ar fi inteles, i-ar fi iertat toate lucrurile ingrozitoare pe care i le spusese. Si-ar fi pus capul pe umarul lui si s-ar fi prefacut ca totul era in regula. Puteau infrunta situatia impreuna."

Pentru mine a fost ceva diferit, o poveste fantastica si condimentata. O transpunere a realitatii si a viitorului. 
Nu stim niciodata ce va urma, sau daca Pamantul va fi la fel. 
Nimic nu e imposibil, asa ca aceasta opera ne ofera o posibiltate de a viziona in ansamblu o altfel de lume, aceeasi in care traim in prezent, insa devastatoare. 
O lupta pentru salvarea rasei umane si a planetei. Niste adolescenti ce pot salva lumea, pot aduce pacea in omenire. 
Un roman fabulos, de citit pe nerasuflate si de povestit din generatie in generatie.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu