Editura : TREI
Colectia: Fiction Connection
Numar pagini: 104
Anul aparitiei : 2014
Portbagaj este o carte foarte subtire, mai degraba nuvela, roman este mult spus.
Descriere
Pentru protagonistul romanului Portbagaj, un individ abrutizat si stapanit de fascinatia raului, singura cale spre celebritatea literara e impostura. Dupa ce si-a insusit pe nedrept un manuscris pe care l-a publicat sub numele sau, gaseste intamplator jurnalul Alinei, sotia lui. Frustrat si neimplinit, se cufunda cu voluptate in lectura paginilor secrete, descoperind lucruri teribile care pun intr-o lumina cu totul noua intreaga sa casnicie.
Portbagaj a fost recompensat cu Premiul „Tanarul scriitor al anului 2013″ pentru roman in manuscris, acordat de Filiala Bucuresti Proza a Uniunii Scriitorilor din Romania.
„Ne uram, dar aveam interese mai presus de aceasta ura, in cazul ei era vorba despre dragostea pentru sotia mea, in cazul meu despre o ura si mai mare, ura pentru aceeasi femeie, pentru femeia pe care-o iubisem ca un nebun, mama copilului meu, femeia care nu ma dorea, femeia careia ii era sila de mine, frigida, femeia cu sexul ca un desert, femeia fara sex, femeia fara viata, femeia moarta…”
Opinia mea
Aceste putine pagini care alcatuiesc "Portbagaj" m-au facut sa trec prin toate starile posibile : curiozitate,dezgust,empatie,confuzie,etc..
Nu m-a dat deloc pe spate actiunea romanului, dar am fost in schimb foarte impresionata de evolutia personajelor, de felul in care au fost transmise gandurile lor. Eu vad Portbagaj ca un roman psihologic. Ciprian Măceșaru ne-a "traznit" niste pagini prin care cel putin pe mine m-a facut sa urasc ambii protagonisti dar in acelasi timp sa ii si inteleg.
Paul este un scriitor ratat care devine si plagiator. Personajul acesta e incarcat de frustrari si complexe. Evident, cand da de putina putere isi manifesta autoritatea intr-un mod misogin si chiar agresiv. L-am inteles in legatura cu Alina, nu merita sa fie dus cu zaharelul si apoi pe tot timpul casniciei sa fie chiar chinuit, sa nu i se respecte dorintele. Cu toate astea cred ca el trebuia sa isi abordeze altfel sotia pentru a gasi impreuna o solutie.
Alina este o ipocrita. Cand i-am aflat povestea, mi-a fost mila de ea, am inteles de ce s-a comportat asa cu Paul dar cu toate astea nu reusesc in situatia aceasta sa o vad ca pe o victima, ci mai mult ca pe o manipulatoare. Stia cum isi doreste sa decurga aceasta casnicie dar cu toate acestea nu a fost sincera cu Paul si l-a ademenit in ceva fals. Lipsa de sinceritate , comunicare de care a dat dovada Alina mi se par greu de iertat. Fiecare are demonii lui dar daca ea stia bine ca nu poate fi fericita nu trebuia sa faca intentionat si pe altcineva atat de nefericit.
Acum dupa ce am zis numai lucruri negative despre personajele cartii , o sa il laud pe Ciprian si romanul lui. Da, personajele mi s-au parut cele mai enervante dar cu siguranta Portbagaj e un roman foarte bun. Am fost impresionata de:
-dialoguri interesante
-intorsaturi de situatie
-capitolul 11 (mi s-a facut pielea de gaina cand l-am citit)
-subtilitati, contraste
-legaturi,relatii,evolutii
-decaderea morala a personajului principal
....si multe alte surprize
Portbagaj de Ciprian Măceșaru primeste de la mine 5 Stele frumusele :D
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu